Cine poate fi magistrat...
Magistratii sunt : Judecatorii si Procurorii !
Exercitarea profesiei de Judecator: Judecatorii de la toate instantele judecatoresti au calitatea de magistrat, ierarhia functiilor de executie si de conducere stabilindu-se in raport cu nivelul instantelor, cu respectarea conditiilor de pregatire profesionala si de vechime in magistratura, prevazute in prezenta lege.
Instantele judecatoresti sunt: a) judecatoriile; b) tribunalele; c) curtile de apel; d) Curtea Suprema de Justitie. In limitele stabilite prin lege vor functiona si instante militare.
Admiterea in profesia de Judecator:
Conform legii, poate fi numit judecator (in mod analog, procuror) cel ce indeplineste urmatoarele conditii a) este numai cetatean roman cu domiciliul in Romania si are capacitatea de exercitiu al drepturilor; b) este licentiat in drept sau drept economic-administrativ, are stagiul cerut de lege pentru functia in care urmeaza sa fie numit si dovedeste o pregatire profesionala corespunzatoare; c) nu are antecedente penale si se bucura de o buna reputatie; d) cunoaste limba romana; e) este apt, din punct de vedere medical, pentru exercitarea functiei; f) a absolvit Institutul National al Magistraturii sau a promovat concursul ori examenul de admitere in magistratura, organizat potrivit regulamentului aprobat de Ministrul Justitiei. Institutul National al Magistraturii este institutia publica subordonata exclusiv Ministerului Justitiei, care realizeaza pregatirea specifica a viitorilor judecatori si procurori, precum si perfectionarea profesionala a magistratilor in functie, in conformitate cu prevederile prezentei legi.
Toti judecatorii, cu exceptia celor stagiari, sunt numiti prin decret al Presedintelui Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
In fiecare an, Consiliul Superior al Magistraturii organizeaza un examen de admitere in cadrul Institutului National al Magistraturii, in urma caruia vor fi admisi magistratii (judecatori si procurori) stagiari.
Detalii pe: http://www.just.ro/
|